KUNSTBOET

Nieuw op Texel. Een plek waar kunstenaars elkaar inspireren.

“Kunst is een ambacht, een creatieve uiting, bedoeld om de zintuigen te prikkelen”

“Kunst is het vermogen om dat wat in geest of gemoed leeft of gewekt is, op zodanige wijze tot uiting te brengen dat het kan ontroeren door schoonheid” (redactie Ensie)

De Kunstboet is geopend op elke woensdag, donderdag en zaterdag van 11.00 – 16.00 uur

In de Kunstboet zullen onderstaande 7 kunstenaars werk maken, tonen en eventueel kunt u het ook aankopen

Greet Swabedissen

Cobie Bremer

Marjan Witte

Rodri Wolters

Peter Huisman

Ruurd Dasselaar

Loisa Vervoorn

Hieronder treft u per deelnemende kunstenaar een korte introductie aan.

Cobie Bremer

Aan het werk

De op Texel geboren en getogen textielkunstenares Cobie Bremer werkt haar hele leven al met textiel. Als jong meisje maakte ze poppenkleren. Het is zoals het gezegde zegt: jong geleerd, oud gedaan.

De technieken wisselden in de loop der tijd. Op dit moment werkt ze voornamelijk met wol en zijde, die ze vervilt tot fraaie kunstwerken.

Wol is een prachtig en zeer veelzijdig materiaal en op ons eiland in ruime mate aanwezig. Wol is er in vele varianten, denk maar aan het haar van de mens, dat is ook niet bij iedereen hetzelfde. De wat grovere Texelse wol is uitstekend geschikt voor groot stevig werk, zoals vazen, kleden, lampen en tassen. De fijne merino wol gebruikt Cobie voor sjaals, omslagdoeken en een enkele keer voor kleding.

De sjaal wordt gevilt van een laag chiffonzijde, die ze van tevoren beschildert, en een dun laagje wol. Samen met nog wat extra zijdevezels wordt dit gevormd tot een soepele sjaal met een rijke uitstraling.

Voor de wandkleden/schilderijen wordt hetzelfde materiaal gebruikt maar op een iets andere manier. Er wordt meer wol toegevoegd en er wordt langer gevilt, zodat er een mooie stevige stof ontstaat.

Als de wol nog langer en harder wordt gevilt, wordt de wol zo hard dat het zelfstandig kan blijven staan. Op die manier kunnen er 3 dimensionale vormen gemaakt worden, van een oorspronkelijk los en soepel materiaal. Dit gebeurt door niets anders dan de wol te bewerken met warm water en zeep. Zoiets als die wollen trui, die in de wasmachine gekrompen is en er als een plank uit komt.

Cobie wordt door het materiaal uitgedaagd tot een zoektocht naar de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Cobie Bremer

c-bremer@hetnet.nl

Marjan Witte

Mijn naam is Marjan Witte. Geboren en getogen op Texel, maar sinds 2004 woonachtig in Emmen.
Mogelijk heeft u mij, óf mijn werk wel eens gezien? Het zou zomaar kunnen want hoewel ik in Emmen
woon ben ik vaak met mijn werk “on route” door het gehele land. Zeker in de zomerperiode ben ik
vaak op Texel.

Marjan Witte

In Emmen werk ik sinds 2013 vrijwel dagelijks in mijn atelier. De glaskunst objecten die ik maak zijn zéér divers te noemen. Het vrije werk dat ik maak voor mijn eigen collectie hangt veel af van mijn stemming of gevoel van dat moment. Van veel kleur gebruik of juist ingetogen, tot grote grillige objecten of minuscuul klein en fijn werk. Net waar ik zin in heb en vaak zoek ik binnen de techniek een uitdaging. Ik zeg wel eens gekscherend “In het dagelijks leven kleed of eet ik ook niet elke dag het
zelfde”. Het zou allemaal maar saai en voorspelbaar worden. Daarom is mijn werk ook nooit hetzelfde en zeer uiteenlopend van stijl.

De glasobjecten variëren van staande objecten voor binnen en buiten, maar ook een mooie schaal of vouwvaas behoord tot de mogelijkheden. Naast het vrije en intuïtieve werk, vervaardig ik ook werk in opdracht. Doordat ik altijd een brede diversiteit van objecten heb gemaakt, weet ik wat wél en wat juist niet kan in deze techniek.

De techniek die ik toepas voor de totstandkoming van de glasobjecten is een fuse of fusing techniek. Glasfusing houd in dat ik diverse lagen opgebouwd glas samensmelt in en speciale glasoven tot 1nieuw geheel. Het glas snijd ik uit met behulp van een glassnijder en breektang. Ook maak ik gebruik van watergekoelde machines waaronder bijvoorbeeld een figuurzaag met diamant om ingewikkeldere vormen te kunnen maken. Gemiddeld gaan de glasobjecten 24 uur in een glasoven om samen te smelten (fuseren). Om het glas een vorm te geven is vaak een 2e of zelfs 3e keer nodig, dit buigen ineen vorm heet “slumpen”.

Ik werk veel met glaspoeder. Glaskorrels in verschillende kleuren en verschillende grofheden. Ik strooi het gemalen glas op een glasplaat. Zo creëer ik in vele poederlagen, opgebouwde gedetailleerde afbeeldingen. Door deze minuscule strooitechniek lijkt het werk te zijn geschilderd en moet men vaak meerdere keren kijken om te zien dat er geen schilder
techniek van toepassing is. Met deze specialisatie geef ik mijn werk een extra dimensie en weet ik me door deze techniek te onderscheiden binnen de al langer bestaande
glasfuse kunst.


In mijn Atelier Glaseiland ontwerp en maak ik glasobjecten, ik geef glasworkshops . Het atelier in Emmen is geopend op afspraak. 06-50450124. Maar vanaf 10 december is mijn werk ook te zien in de Kunstboet.

www.glaseiland.nl

Greet Swabedissen

Ik ben Greet Swabedissen en sinds 2004 bezig met schilderen. Dit fenomeen had altijd al mijn belangstelling. Als ik iets zag dacht ik “ik wou dat ik dat kon schilderen”. Toch kwam het er nooit van. Waarschijnlijk door andere werkzaamheden als een fulltime baan en een intensief gezin. Toch bleef het knagen. Toen we op Texel kwamen wonen met haar prachtige luchten, landschappen en zee waardoor ik geïnspireerd raakte, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mij op het schilderspad begeven. Ik heb lessen gevolgd bij professionele schilders en ontwikkel mij nog steeds. Ik beleef veel plezier aan het schilderen, zowel de landschappen, dieren en bloemen, als de meer abstracte onderwerpen. Regelmatig exposeer ik op Texel of “aan de overkant”. 

Greet Swabedissen

Greet Swabedissen: http://www.greetswabedissen.123website.nl

Rodri Wolters

Gerrit Wolters werkt onder de naam Rodri Wolters )* sinds hij gegrepen werd door het vormen van diverse materialen. Naast de vorm is ook de textuur van het oppervlak voor hem belangrijk. Beelden moet je kunnen voelen. Veel van zijn werk heeft een organische opbouw, ontstaan in een proces van loslaten, het materiaal vormt zich, de maker volgt intuïtief en stuurt eventueel wat bij.

Zijn werk is ontstaan in Wijhe, Tilburg, Tibi (Spanje), Utrecht en de laatste 8 jaar op Texel. Hij heeft zich daar aangesloten bij de kunstenaarsvereniging ZOUT.

Hij heeft samen met Greet Swabedissen de KUNSTBOET gestart.

www.kunstboet.nl/kunstboet

Rodri Wolters

Rodri Wolters: https://www.rodri-beelden.nl

Ruurd Dasselaar

Het licht is wat mij pakt. Het voert mij mee naar een lijnenspel. Door kleurvlakken wordt een harmonieuze compositie gecreëerd, vaak gedetailleerd en gevoed door weerspiegelingen. Bij mijn fotowerk komen de weergave van de natuur, maar zeker ook de mens in deze wereld, als onderwerpen voorbij.

Voor mijn schilderijen geldt hetzelfde, met als toevoeging dat er elementen van vervreemding hun weg er in vinden.

Ruurd Dasselaar

Ruurd Dasselaar: https://www.rdasselaar.nl

Peter Huisman

Peter Huisman

Peter Huisman: Huizman Woodworkz (@huizmanwoodworkz) • Instagram-foto’s en -video’s

Rodri Wolters